FOOD ART
Zapewne większości z nas, nie są obce nazwy takie jak: street art, fine art, food art. No właśnie, food art... A co to właściwie jest?
Food art to sztuka stworzona z jedzenia. Polega na
wykorzystaniu produktów różnorodnego pochodzenia, kształtu i koloru do
tworzenia dekoracji. To skomplikowany a zarazem
fascynujący proces. Łączenie produktów, zmiana ich konsystencji, mieszanie
różnorodnych smaków no i oczywiście efekt wizualny, od którego w dużej mierze zależy to, czy
skusimy się na dane danie. Proces ten odgrywa zatem ogromną rolę, to swego rodzaju
podsumowanie ciężkiej pracy kucharza. Dbałość o najmniejszy szczegół to dowód
tego z jaką pasją i zaangażowaniem kucharz podchodzi do swojej pracy.
Jednym z typów food artu jest mukimono, czyli japońska
sztuka obierania i ozdobnego wycinania warzyw lub owoców. Technika ta pozwala
na nietuzinkowe udekorowanie talerza, dzięki czemu danie staje się bardziej
atrakcyjne i wygląda zachęcająco. Możliwości jest wiele: kwiaty, rzeźby, do
których wykorzystywane są np. arbuzy, dynie, kantalupy (odmiana melona
cukrowego), a nawet zamrożone masło. Trudnością okazuję się tutaj czas, ze
względu na zachodzący proces oksydacji , który prowadzi np. do brunatnienia
jabłek. Z tego względu artysta wykonuje pracę w ciągu kilku minut, co dodatkowo
budzi podziw.
Autorem prac jest japoński artysta specjalizujący się w tej dziedzinie-Gaku |
Już od czasów starożytnych ludzie byli zafascynowani martwą
naturą- gatunkiem malarskim w którym pospolitym elementem były owoce, jaja,
ryby oraz pieczywo ułożone w odpowiedni sposób, tworząc efektywną kompozycję
kształtów i barw. Oto
zdjęcia Martina Mollera- fotografa i grafika, który uważa (słusznie z resztą),
że sztuka to nie tylko kawałek papieru i ołówek. Sztuka to pomysły...! Jak widać,
pomysłowości z pewnością mu nie brakuje :)
A co powiecie na tekstylia z produktów spożywczych? Ostatnimi czasy temat jadalnych tekstur cieszy się coraz większą popularnością. Na taki pomysł wpadła duńska
artystka Cecilie Rudolph, która udowodniła, że odpady pochodzące z żywności mogą zostać wtórnie wykorzystane. I tak właśnie skóra ryby zyskała "drugie życie".
Food art zdecydowanie wyróżnia się na tle innych sztuk poprzez swoją awangardę i niecodzienne pokazanie rzeczy codziennych. Nawet z
najprostszego produktu możemy stworzyć swoje własne dzieło, które z pewnością
będzie docenione przez osoby, którym serwujemy danie. Warto docenić efekty
wizualne potrawy... Bo przecież jemy również oczami :)
Źródła:
Komentarze
Prześlij komentarz