Trochę
chemii...
Jadalne
bezkręgowce są skarbnicą dobrze przyswajalnego przez organizm białka (np.
larwy chrząszczy, koniki polne, których jednocześnie cechuje niska
kaloryczność), wapnia (np. świerszcze) oraz żelaza (np.
termity). Cieszą się również niemałą zawartością cennych dla naszego
organizmu kwasów tłuszczowych omega 3, aminokwasów (tj.
izoleucyna, leucyna) oraz soli mineralnych.
Witaminy,
takie jak tiamina (witamina B1), która wpływa na metabolizm
węglowodanów, ryboflawina (witamina B2) stymulująca wzrost i
ogólną odporność organizmu, retinol (witamina A, co prawda niewielkie ilości)
uczestnicząca w procesie widzenia to także obecne w nich substancje.
Słyszeliście
kiedyś o czymś taki jak koszenila?
Koszenila, kwas karminowy, karmina (E120)
to organiczny związek chemiczny, naturalny ciemnoczerwony barwnik,
pozyskiwany ze zmielonych owadów, a dokładniej czerwców kaktusowych (Dactylopius coccus), zamieszkujących tereny Meksyku. Koszenilą barwi się napoje alkoholowe, sosy, owocowe nadzienia do ciast, wypieki, jogurty i polewy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWgaedDcnXRLZDVyOwLLYaHgNmTJHpD4Miw2KZ7-IapMjHvYBaz2BKcZDrSktHxIh_8p-SiHJ_-PfCt3KKwk8W_04WgXAxSymB9THP_JdNaEZCA9SMW-Aem7XGOkXx8Sw-bKZSqybyCxGj/s640/Cochineal_drawing.jpg) |
samica i samiec czerwca kaktusowego |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGO0t-LwBJujXBjJkMjTLOjTaRaG2N821-OAbTc6BCqRqCi7rlWSfqu5yIbTRbMdm599q-BRYbtLHSF7FZs312m-Umln_xtYlMMgrq_BRuB_CbCWUFse5wMOF6M2NiMK02NNqZALGZw9Ou/s640/surik.jpg) |
koszenila |
Trochę
biologii...
A teraz
przyjrzyjmy się faktom na temat owadów. Oto kilka z nich:
- posiadają
szkielet zbudowany z chityny - polisacharydu glukozy, który
pełni funkcję ochrony przed środowiskiem zewnętrznym, a dodatkowo jest
źródłem cennego błonnika,
- są
jedynymi uskrzydlonymi bezkręgowcami,
- są zmiennocieplne - temperatura
ich ciała zależy od temperatury otoczenia,
- szybko
się rozmnażają i tworzą duże populacje,
- wykazują
tolerancję na ciśnienie, podciśnienie, promieniowanie dzięki
specyficznemu układowi
oddechowemu zbudowanego z sieci
przewodów tchawicznych,
- nie potrzebują rodzicielskiej opieki.
Trochę
statystyki...
Najczęściej
i najchętniej spożywane są larwy chrząszczy, drugie miejsce zajmują
gąsienice, trzecie natomiast mrówki, pszczoły i osy. Na czwartym koniki polne
i szarańcze, piąte - pluskwy, szóste ważki, ósme to termity, na 9 stoją muchy,
10 - karaluchy, a 11 to pająki.
Ich
hodowla jest znacznie bardziej oszczędna niż hodowla powszechnie znanych nam
zwierząt, z którego otrzymujemy mięso, np. więcej będzie kosztowało
wyżywienie krowy w porównaniu do owada. Ponadto produkują one znacznie mniej gazów cieplarnianych, co jak również wiemy - jest jedną z wielu przyczyn efektu cieplarnianego. Jadalne owady są wbrew pozorom bardzo wydajne. Dla przykładu, świerszcze są dwa razy bardziej wydajne w dostarczaniu mięsa jako pożywienia niż kurczaki, 4 razy bardziej niż świnie i aż 12 razy więcej niż bydło!
Trochę
geografii...
Mamy tu
liczbowe rozmieszczenie jadalnych owadów na całym świecie. Przykładowo, w
Chinach występuje tam 177 gatunków, a w Meksyku liczba ta
sięga aż 549! Wniosek? Każdy znajdzie coś dla siebie, zdecydowanie
jest w czym wybierać.
Jak widać, nasi bohaterowie mają w sobie wiele
dobrego, dlaczego więc w tego nie korzystać? Odpowiednio doprawione i
przygotowane mogą być zarówno świetną przekąską, jak i bombą potrzebnych nam
składników odżywczych! Burger z larwami mącznika drewnojada, kuskus z konikami polnymi, świerszcze w czekoladzie, ciasteczka pomarańczowo-imbirowe wypiekane z mąki ze zmielonych świerszczy, to tylko niektóre z propozycji podania.
To co, próbujemy?
Edible insects, Future
prospects for food and feed security Arnold van Huis
|
Komentarze
Prześlij komentarz