Kuchnia molekularna - dla każdego co innego:
"Dla mnie to połączenie nie tylko wiedzy naukowej i gastronomicznej praktyki, ale także spojrzenie na jedzenie z innej perspektywy, jak na małe dzieło sztuki podane na talerzu. Jest to swojego rodzaju powiew świeżości w tradycyjnej gastronomii, który niesie ze sobą świadomość procesów kulinarnych oraz sprawia, że dania cieszą oko."
"Dla mnie jest to połączenie pasji gotowania z nauką. Gotując zawsze wkładam serce w to co robię, a tutaj mogę to wzbogacić o wiedzę praktyczną i jeszcze bardziej panować nad tym, co tworzę. Kuchnia molekularna daje szeroką możliwość "bawienia się" smakami i łączenia ich ze sobą w niecodzienny sposób."
"Kuchnia molekularna to kolejne zderzenie z nauką! Poznawanie nowych metod i technik gotowania w połączeniu z tym, co lubię, czyli z chemią. To kreatywność w kuchni i nie tylko. To także świadomość, która daje nam możliwość rozpoznawania procesów zachodzących w czasie tworzenia różnych potraw."
"Moim zdaniem termin „kuchnia molekularna” odnosi się do zbiorowego trendu upraszczania i wyciągania z potrawy jej najlepszych aspektów, by wytworzyć satysfakcjonujące wrażenie smakowe. Jest to dziedzina, która nie mogłaby istnieć gdyby nie połączenie wiedzy, doświadczenia i pasji wielu dyscyplin. Nie staramy się konkurować z pysznymi domowymi obiadami czy tradycyjną kuchnią – co jest nam często zarzucane. Jest wręcz przeciwnie. Staramy się ją wzbogacić (ale tylko w momencie, gdy przynosi to pozytywną zmianę) i zrozumieć. Przekłada się to na lepsze kontrolowanie procesów zachodzących zarówno podczas tworzenia niecodziennych połączeń smakowych, jak i podczas pichcenia domowego obiadu."
"Kuchnia molekularna jest dla mnie fragmentem nauki o żywności, który skupia się nie tyle na samym składzie chemicznym produktów, co na sposobie i zmianach zachodzących podczas ich obróbki. Próbą zrozumienia tych zmian, świadomości tego, co robię, znajomości produktów."
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgoAyQqFwDLYNseIRxZ6Peekj8tk8qTOinOXDvLmT6Mm3ymoGPIR5HEdVJGuO_q5bFh-irFvjpASVleFiWceS665jI4HqdvxK-E9bJ00DBlup7ria0PFQNQbB5DhoWylR6m0BZLl3e4k3Lg/s1600/zbiorowe.jpg)
"Kuchnia molekularna kojarzy mi się z czynnościami (opracowywanie metod, zdobywanie/doskonalenie umiejętności, zdobywanie wiedzy) dążącymi do uzyskania perfekcji w serwowaniu przysmaków, które, w odróżnieniu od standardowej kuchni, oddziałują na wszystkie nasze zmysły – wyglądem, konsystencją, temperaturą, zapachem, smakiem."
"Kuchnia molekularna – tu nic nie jest przypadkowe, wszystko ma swoje wytłumaczenie i podstawy naukowe, które pozwolą wyjaśnić każdy proces podczas przyrządzania posiłków, o których moja babcia nie ma zielonego pojęcia. Pozwala na łączenie nietypowych składników i smaków w sposób, który prowadzi do rzeczy niesamowitych, wartych poznania i spróbowania. Dzięki temu mam większą wiedzę na temat kuchni, chociaż niespecjalnie lubię gotować."A czym według Ciebie jest kuchnia molekularna?
Komentarze
Prześlij komentarz